Skip to content

Fra K til S

K for Kål
Vi spiser virkelig meget kål i Den Gule Prik. Kål er super sundt, og skåret og snittet småt, er kål i alle mulige afskygninger en rigtig god spise for små maver. Vi spiser mange forskellige økologiske kålsorter – spidskål, hvidkål, savoykål, rødkål, grønkål, rosenkål, glaskål… Nogle kålsorter skal blancheres eller koges ganske let, andre skal snittes småt og ensartet, eller skæres i små tern. Hvidkål og spidskål passer bedst til små børn, hvis det er snittet så fint, at det næsten er revet.

L for Ligeværdighed
Vi tilstræber ligeværdighed og gensidighed mellem børn og voksne. Ligeværdighed betyder, at vi ser vuggestuen som børnenes rum, hvor det enkelte barn har mulighed og ret til at udvikle sig på egne præmisser, i et fælles rum og i samspil med andre ligeværdige mennesker. Ligeværdighed skal ikke forveksles med jævnbyrdighed. Relationen mellem barnet og den voksne er ikke en jævnbyrdig relation, for den voksne i vuggestuen har altid en autoritet og et ansvar i forhold til barnet. Men de voksne i vuggestuen er ikke den form for autoriteter, der blot sætter grænser og bestemmer, hvor skabet skal stå. De voksne er børnenes ligeværdige samarbejdspartnere. Læs mere om vuggestuens pædagogiske principper.

M for Midtvejssamtalen
Midtvejssamtalen er den eneste formaliserede samtale, vi indkalder til i løbet af barnets vuggestuetid. Denne samtale finder typisk sted omkring det tidspunkt, hvor barnet flytter fra Himmelrummet op til Solstuen. Se mere om forældresamarbejde og daglig kontakt.

N for Normering
Den Gule Prik er normeret til 28 børn fordelt på de to stuer. Der er fem-seks fastansatte pædagoger i vuggestuen – fire-fem i pædagoggruppen og en leder. Derudover er der ansat to-tre pædagogmedhjælpere og tilknyttet en-to pædagogstuderende til vuggestuen.

O for Opskrivning
Du kan skrive dit barn op til Den Gule Prik via Københavns Kommunes Pladsanvisning. Traditionelt har der været en del ventetid til en plads i vuggestuen, og ofte er børn derfor et sted mellem 11 og 15 måneder før de starter hos os. Få mere generel information om ventelister og opskrivning hos Københavns Kommune.

P for Pædagogik
Det burde P vel stå for i en vuggestue… Men P står også for Peanutbutter, som vi tit serverer. Rugbrød med peanutbutter er et godt lille måltid, der altid kan laves i en fart, når et barn bliver sulten. Hvis du vil vide lidt om Den Gule Priks pædagogik, kan du klikke på pædagogiske principper.

Q for Quinoa
Vi spiser egentlig ikke quinoa så ofte i vuggestuen, men quinoa er en god spise for børn, der ikke kan tåle gluten.

R for Rugbrød
Rugbrød er vores basisbrød i Den Gule Prik. Det er det brød, vi altid bager, og det er det brød, vi altid spiser. Børnene kan altid få en klump hjemmebagt økologisk rugbrød, hvis de bliver sultne uden for de faste måltider. Det kan være en humpel rent friskbagt rugbrød, rugbrød med smør, rugbrød med peanutbutter osv. Nogle børn spiser i perioder stort set ingen ting til de faste måltider, derfor skal det, der serveres uden for måltiderne, også være ordentligt og næringsrigt. Se opskriften på vores rugbrød.

S for Skilt mad
Maden og måltiderne ligger os på sinde. I Den Gule Prik tilbereder og serverer vi maden ud fra et princip om ’skilt mad’, hvor børnene selv sammensætter deres tallerken. Det betyder, at vi serverer maden opdelt efter forskellig smag, konsistens og farve på mindre fade og skåle, som børnene vælger til og fra af. Skilt mad består dagligt typisk af to basisretter og en eller flere sideretter. Den ene basisret kan være kogte kartofler, grove ris og pasta. Den anden basisret er typisk bagte, blancherede eller kogte grønsager som gulerødder, pastinak, løg, kål, majroer, hokaido og lignende. Sideretter kan være kød, tofu, fisk, fjerkræ og bælgfrugter, men også f.eks. stuvet eller marineret spinat, spidskål, spæde rodfrugter mv. Når maden serveres som skilt mad, kan alle være med i måltidet selv om der er ting, man ikke har lyst til eller slet ikke spiser.

S kan også stå for søvn. Læs mere om vores principper for søvn.

Fra A til J
Fra T til Å