Skip to content

Fra A til J

A for Aben Osvald
Egon Mathiesens børneklassiker fra 1947 om Aben Osvald er historien om den store abe, der tyranniserer de små aber i skoven. Lige indtil den dag, hvor den lille abe Osvald pludselig siger Nej til den store abe. Aben Osvald handler om at lære at sige fra og om at bruge sin krop og flytte sig. Vi har læst historien højt en million gange, og vi elsker den stadig.

B for Bordskik
Når børnene er små og hører til i Himmelrummet holder vi ikke bordskik. I Himmelrummet samles vi og sætter os godt nok til bords i fællesskab, men det betyder ikke ret meget, for børnene får lov at gå til og fra bordet alt efter, hvor meget de skal spise. Men når børnene bliver større og rykker op på Solstuen, får bordskik stor betydning. Nu skal børnene nemlig lære at være en del af et fællesskab. Bordskik betyder, at børnene f.eks. skal lære, at man venter på hinanden ved maden, at man ikke spiser før alle har sat sig og at børnene som samlet gruppe har stor betydning. Gennem bordskik lærer børnene også, at de selv har betydning for fællesskabet og at de bidrager til stemningen i gruppen.

C for Christiania-cykler
Vi har et par store gule ladcykler i vuggestuen. Med ladcyklerne øges vores tur-radius betydeligt, f.eks. kører vi til legepladsen I H.C. Ørstedsparken, tager på tur i Kongens Have og besøger børnehaverne, de store børn skal begynde i. Kort sagt kan vi komme lidt længere, nemmere og hurtigere omkring med ladcyklerne, og det giver os flere farver på paletten.

D for Dyner
Fordi god søvn har så stor betydning, har vi i vuggestuen nogle rigtigt gode dyner til de børn, der kan have svært ved at falde til ro – kugledyner, kædedyner og kastanjedyner (også kaldet ‘Sansedyner’). Når børn har svært ved at falde i søvn, kan det virke trygt at have en god dyne omkring sig. Det særlige ved  sansedyner er deres tyngde og den måde, de former sig om kroppen på, der kan give børnene en fysisk tryghed, når de skal lære at sove. Dynerne hjælper med at finde ro i sig selv og ro i sin krop. Vi har én af hver slags, nogle børn sover med dem i perioder her i vuggestuen – men det er også muligt at låne dem med hjem for at afprøve om at kan gøre en forskel derhjemme, hvis søvnen er urolig.

E for Eventyr
Vuggestuens navn, Den Gule Prik, stammer fra et eventyr af H.C. Andersen. Det er eventyret om Gåseurten – en lille, ikke særligt bemærkelsesværdig ukrudtsplante, uden duft eller nytteværdi. Men en ukrudtsplante med guld i hjertet. Læs eventyret om Gåseurten.

F for Fisk
Fiskene har en hel særlig plads i vuggestuens hjerte, vi elsker at stå og falde i staver ved akvariet- børnene hjælper til med at passe, pleje og fodre vores søde små fisk.

G for Gruppen
Det enkelte barn i vuggestuen er altid en del af en lille gruppe børn, en primærgruppe, som er fælles om en primærpædagog. Børnene i gruppen er nogenlunde jævnaldrende, og gruppen følges ad i hele vuggestuetiden. Der kan være op til seks børn i primærgruppen. I Himmelrummet er der altid to primærgrupper, på Solstuen op til tre grupper. Gruppen og primærpædagogen følges ad, når børnene er blevet så store, at de flytter fra Himmelrummet op til Solstuen. Udover at være en del af primærgruppen, er barnet en del af den større børnegruppe, der er fælles om stuen.

H for Hommus
Vores hjemmelavede hommus er en af køkkenets virkelig værdsatte klassikere. Til en stor portion til seks personer skal du bruge: 450 gr. udblødte kogte kikærter, 3 fed hakket hvidløg, saften fra 2 citroner, 3 dl. tahin, 1 tsk. chilipeber, 2 tsk. stødt spidskommen, salt. Blend, rør eller mas de kogte kikærter med lidt af kogevandet og tilsæt derefter de andre ingredienser. Rør sammen og server.

I for Indkøring
Vi forventer, at indkøring i vuggestuen tager 14 dage. I disse 14 dage lærer barn og forældre Den Gule Prik at kende. Indkøringsperioden er en tid vi prioriterer meget højt. Det er også en meget følelsespræget tid, hvor både barn og forældre skal lære at være adskilt. Derfor er de første dage i vuggestuen korte. Barnet fornemmer hurtigt om forældrene er trygge og om de har et godt samspil med primærpædagogen, som er den gennemgående person i hele barnets tid i vuggestuen. I forbindelse med indkøringen er det barnets primærpædagog, der introducerer vuggestuen for både barn og forældre.

J for Julemiddag
Den Store Julemiddag er en årlig tradition, vi sætter stor pris på i vuggestuen. Se mere om Store Julemiddag.

Fra K til S
Fra T til Å